MUFFINKI JAJECZNE- NA DWA SPOSOBY

MUFFINKI JAJECZNE- NA DWA SPOSOBY

 

Muffinki w dwóch opcjach:

Opcja pierwsza: muffinki z całych jajek (białka + żółtka) ubijanych w całości. Świetnie nadają się na ciepłe śniadanie lub zimną przekąskę.

Opcja druga: muffinki z płynnym żółtkiem na górze. Opcja nieco bardziej pracochłonna. Są dobre wtedy gdy jemy je na ciepło zaraz po przyrządzeniu.

NADZIENIE WARZYWNE

 

– papryka w różnych kolorach – ok 200 gram

– garść szpinaku

– opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego

– pieprz

Uwaga: sól pomijamy ponieważ szynka parmeńska jest słona

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

-szynka parmeńska – 4 plasterki

-4 całe jajka

-pieprz

-szczypiorek do posypania

PODSMAŻANIE PAPRYKI

 

KROK 1:  Paprykę pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać szpinak, a gdy zmniejszy objętość ściągnąć z ognia. Doprawić do smaku pieprzem.

KROK 2: Przygotować foremkę do muffinek. Plastry szynki parmeńskiej podzielić na 4 części i wyłożyć nimi foremki. Należy docisnąć palcami szynkę do formy. Następnie nałożyć do każdej foremki farsz warzywny.

Opcja pierwsza (z całych jajek):

KROK 3: Całe jajka delikatnie ubić. Wlać do foremek pamiętając by nie wypełniać ich po brzegi.

KROK 4: Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. Muffinki odrobinę  wyrosną i będą odstawać lekko od formy.

Opcja druga (z płynnym żółtkiem):

KROK 3: Oddzielić żółtka od białek. Białka delikatnie ubić i wlać do foremek.

KROK 4: Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. Muffinki ciut wyrosną i będą odstawać lekko od formy.

KROK 5: Wyciągnąć muffinki, delikatnie przygnieść je łyżką by na środku powstało niewielkie zagłębienie, w które wkładamy żółtko. Wszystko wsadzamy do pieca na 1 góra 2 minuty.

Zamów