SZASZŁYKI MARYNOWANE W JOGURCIE Z PIECZONYMI WARZYWAMI

SZASZŁYKI MARYNOWANE W JOGURCIE Z PIECZONYMI WARZYWAMI

SZASZŁYKI MARYNOWANE W JOGURCIE Z PIECZONYMI WARZYWAMI

(Przepis na dwie porcje)

SZASZŁYKI:

– ok 300 g mięsa z uda indyka (może być pierś) pokrojonego w kawałki

– łyżka jogurtu naturalnego

– ząbek czosnku

-płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

– szczypta curry

-szczypta ziół prowansalskich

– sól i pieprz do smaku

WARZYWA PIECZONE:

-1 średnia cebula

– topinambur ok 200g

– różyczki kalafiora ok 250g

-1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

– 3 ząbki czosnku

– gałązki świeżego rozmarynu

– sól i pieprz do smaku

SOS ZIOŁOWY:

-2 łyżki jogurtu naturalnego

-łyżeczka soku z cytryny

-garść ziół np. mix świeżej kolendry i bazylii

-szczypta soli

– szczypta erythrytolu bądź innego zamiennika cukru

KROK 1:  Przygotować marynatę do mięsa. Połączyć jogurt naturalny z czosnkiem, papryką, ziołami, solą i pieprzem, a następnie zamarynować mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

KROK 2: Przygotować naczynie do zapiekania. Różyczki kalafiora, obrany topinambur, pokrojoną na ósemki cebulę oraz całe ząbki czosnku wymieszać z gałązkami rozmarynu i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec w temperaturze 200 stopni 30 do 45 minut w zależności od oczekiwanej konsystencji warzyw.

KROK 3: Przygotowujemy sos ziołowy. Ucieramy w moździerzu zioła, przyprawy i sok z cytryny a następnie mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 4: Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków po czym grillujemy ok 5-10 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa) z każdej strony.

 

WSKAZÓWKI

1.     Mięso najlepiej zamarynować dzień przed pieczeniem. Jogurt sprawi, że będzie kruche i soczyste.

2.     By ósemki cebuli się nie rozpadły należy delikatnie obciąć korzonki cebuli (bez obcinania podstawy korzenia), a następnie kroić na kawałki dokładnie przez jego środek.

3.     Jeśli chcemy przyspieszyć proces pieczenia możemy do naczynia z warzywami wlać 2-3 łyżki wody i zabezpieczyć naczynie pokrywka lub folia aluminiową.

4.     Jeśli lubimy mocny aromat czosnku, zamiast wrzucać całe kawałki warto go rozetrzeć i wymieszać z olejem, a następnie polać marynatą warzywa.

SMACZNEGO od Koko’s fitcatering !!!

Zamów